Estetik Cerrahından "+18 Sergisi": "Çelikemikıkırdak"


CNN Türk’ün haberine göre Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Barış Çakır'ın, burun anatomisini en çıplak hali ile gözler önüne seren ameliyat fotoğraflarından oluşan sergisi Sanat Gezgini Kuruçeşme Galerisi'nde… "Mide bulantısı ve tansiyon düşüklüğüne neden olacak görüntüler" şeklinde tanımladığı çalışmalarını sanatseverler ve estetik kavramı ile yakından ilgilenen kişilerin beğenisine sunan Çakır, 12 yıllık cerrahi deneyimi sonrası geliştirdiği teknikleri en ince ayrıntısına kadar fotoğraflamış.

Çelikemikıkırdak-yeniben

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Barış Çakır, ameliyat fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı. Çakır, Sanat Gezgini Kuruçeşme Galerisi'nde görülebilen sergideki fotoğraflarını, "Mide bulantısı ve tansiyon düşüklüğüne neden olacak görüntüler" diye niteledi.

Çelikemikıkırdak-yeniben

Aynı zamanda heykeltraş olan ve sergide yer alan çalışmalarının da kıkırdak anatomisinin estetik yapısına olan özel ilgisinden doğdunu belirten Çakır, çıkış noktasını şöyle açıklıyor: "Hikaye 'Güzel burun nedir?' sorusu ile başladı. 'En güzel kıkırdak anatomisi nasıldı?', Dr. Cemal Cingi'nin burun heykel kursu broşürünü göreli 15 yıl oldu. Ben de heykel yapmalıydım. Isparta'da Güzel Sanatlar Bölümü'ne gidip heykel yapmayı öğrendim."

Çelikemikıkırdak-yeniben

"Biraz sanat tarihi ve felsefesi okudum. Aristo, 'Art is mimesis' demişti. 'Sanat taklittir. Sanatçı, doğanın eksik bıraktıklarını tamamlar demiş'. Plastik cerrahiyi en iyi Aristotales anlatıyordu. Gördüğüm her güzel burnun fotoğrafını çektim, bazılarının heykelini yaptım. 2-3 yıl aralıklı olarak desen dersi aldım. Sürekli güzel burunların yüzey analizlerini yaparak estetik kıkırdak anatomisinin kurallarını yazdım. Aristo'nun sözünü dinledim ve güzeli taklit ettim. Metod olarak kübik formları kullandığım için bu sisteme "poligon rinoplasti" dedim. Cerrah, güzel olmayan burunlarda, doğanın eksik bıraktığını, olarak tamamlıyor, poligonları rekonstrükte ediyor."

Çelikemikıkırdak-yeniben

Burun estetiği konusunda uluslararası alanda da çalışmalar yaptığını anlatan Çakır, çalışmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi: "2007 yılından beri 'Subperikondrial diseksiyon' (kıkırdak zarının altından ameliyat), burun bağların korunması, kıkırdakların kubik formlarla incelendiği poligon konsepti üzerine bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Poligon analizi, kıkırdakların ipliklerle şekillendirirken oluşturdukları kütlelerin ve aradaki boş alanların şekillerine bir kılavuz oluyor.

Çelikemikıkırdak-yeniben

Ayrıca 'Birlikte yazdığımız uluslararası makaleler sonrası Dr. Rollin Daniel'in önerisi ile bir kitap yazmaya karar verdim. Yazdığım kitap 'Aesthetic Septorhinoplasty' adıyla 2016 yılında 'Springer' tarafından yayınlandı. Bu proje için SLR makina ve 100 macro lens kullanarak 8000 in üzerinde fotoğraf çektik."

Çelikemikıkırdak-yeniben

"Bazı fotoğraflardaki detaylar beni o kadar heyecanlandırdı ki 5315x3543 pixel boyutundaki fotoğrafları 10x5 cm boyutuna indirirken üzüldüm. Bu fotoğrafların hepsi bizim geliştirdiğimiz teknikleri paylaşmak için çekildi. Dolayısıyla bu fotoğraftaki konuların ve kansız cerrahinin dünyada muhtemelen benzeri yok. Her bir fotoğrafın anlattığı bir teknik, bir hikaye var. Burun estetiği 200 yıl sonra belki bir lazer teknolojisiyle ofis ortamında sanatçılar tarafından yapıldığında ya da 300 yıl sonra CNC makinalar tarafından yapıldığında, 20. yüzyılda çekilmiş burun ameliyatı fotoğraflarının tarihsel önemi olacak.

Da Vinci'nin 1510 yılında çizdiği insan anatomisi resimleri günümüzde hem sanat hem de tıp bilimine ışık olmuştu. Burun estetiği ameliyatının nasıl yapıldığını, kıkırdakları cerrahi ipliklerle nasıl şekillendirildiğini açık bir şekilde ortaya koyan, seçilmiş 20 fotoğraftan oluşan "ÇeliKemiKıkırdak" isimli fotoğraf sergisine davetlisiniz. Sizleri, ameliyathanedeki günlük hayatımın içine bir yolculuğa bekliyorum. Sergi 1 ay süresinde gezilebilecek."


Yayınlanma tarihi: 29/08/2017

-

Son Güncellenme: 04/02/2021

Başa Dön